Compart Paks Bt. pályázat eredményei

Lezárult a CompArt Paks Bt. által meghirdetett Írások az Edison Klubról című pályázat.

A díjazottak és díjaik:

  • Cservenák Berill 6. oszt. 5000 Ft
  • Kecskés Evelin 5. oszt. 3000 Ft
  • Bereczki Armand 4. oszt. 2000 Ft

[oqeygallery id=2]

Cservenák Berill munkái:

Edison Klub

Kartonok, kalapácsok, fadeszkák és egyéb feltaláláshoz szükséges anyagok hevernek szanaszét az apró kis teremben. A barna asztalos munkapadok mind az 1960-as évekből származnak. Öreg diákok munkái virítanak az üveglapos szekrényajtók mögött. Igazi kincseket őriznek…

Hol is vagyunk? Milyen kincsekről beszélünk?

Unalmas iskolai hétköznapjaink végére érve, mikor eljön a péntek, ha megfigyeljük a gyermekeket, láthatjuk egy-egy szempárban felcsillanni a várakozás, s különös örömfényeit.

Feltaláló csemeték. Egytől egyig. Barna, szőke, fekete. Fiú, lány. Talán a legszebb mégis az, hogy vannak köztük kicsik és nagyok egyaránt. Van okos, van butácska. Ami összeköti őket, s annak oka, hogy beszélnek az nem más, mint az Edison Klub. Az utolsó tanítási napon, órák után minden különös tekintetű gyermek beözönlik a technika terembe, ahol egy ősz, ám fiatalos kinézetű, szelíd pillantású tanár úr vár rájuk. A téli hónapra való tekintettel, kellemes karácsonyi zene szól a magnóból. Ma és régebben játszott slágerek követik egymást. Az idős ember mögötti tábla különféle ábrákkal van tele. Idegenként minden vonás kusza értelmetlenségnek tűnne, de ezek az iskolások értik ezt a furcsa nyelvet.

Össze-vissza nevetgélnek, mosolyognak egymás vicces megjegyzésein. Pár pillanat múlva megszólal a csengő. Ha rendes tanítási órán lennének, szenvedésükben sírva fakadnának, hiszen senki foga nem fűlne arra, hogy a délután három órát egészen negyed ötig a falak között töltse, füzet felé görnyedve, és várni mikor hangzik fel újra a gyötrelem végét jelző csörrenés. De ez nem egy átlagos tanóra. És a padokban ülő gyermekek is másak, mint a többi. Ezeknek itt még mindig felfelé görbül ajkuk, szemeik továbbra is homályosak az izgatottságtól. Egyre gondol mind a tizenhat.

„Vajon ma mi újat talál ki a tanár úr? Milyen masina terve születik meg, és ki fejében?”

Az úr is mosolyog. Elégedetten szemléli tanítványait bízva: valamelyikből egyszer, majd híres feltaláló lesz. Addig pedig még van idő.

Úgy hiszem büszke feladatára. Meg kell tanítania a következő nemzedéknek, hogy hogyan legyenek kreatívak, s használják helyesen az elektronikai műszereket. Mindezt játékosan, élvezhetően, hogy ők maguk is örömüket leljék bennük.

Elég a sok meséből, ideje, hogy elkezdődjön az óra…

Felháborodás ülne ki arcotokra, mikor a gyerekek felállva helyeikről elindulnak egymás asztalához, és a szekrényekhez ahonnan kiemelik a már elkészült műveket. Fából, fémből összeeszkábált tárgyakat. Vannak, akik térbeli amőbát játszanak, és vannak, akik köréjük gyülekeznek; szurkolnak nekik. Egyesek már megkezdett ötleteiket kezdik építeni, mások tollat, ceruzát ragadnak és belekezdenek valami újba. A terem megtelt élettel. Gyermeki kacagások, komoly beszélgetések bonyolult áramkörökről és csatlakozókról. A tanító kollégája, egy fiatal, közvetlen, szintén kedves nő járkál a padsorok között. Figyelemmel kíséri a diákok minden egyes rezdülését, miközben a fényképezőgépét paparazzi módjára esze-veszett gyorsasággal kattintgatja. Fél óra múlva Józsi bácsi, a tanító úr, a gyerekek figyelmét kéri.

A terem végében, a hatalmas, zöld tábla előtt, nagy, széles szintén zöld színű asztal helyezkedik, rajta az addigra már odakészített kísérleti tárgyak. Gyufa, műanyagpohár, kéncsövek, mikroszkóp.

A nyüzsgő csapat egyszerre fejezi be a munkát, tódulnak oda az első sorba. Székre, asztalra minden hova, ahova csak lehetett leültek.

Az elkövetkezendő háromnegyed óra azt hiszem ugyancsak váratlanul, érne egy olyan embert, aki ehhez hasonlót se látott még életében. Fölösleges lenne, ha most elkezdeném magyarázni, hisz én is kezdő vagyok ebben a témában. Magával a látvánnyal bőven megelégszek. Mindenféle színű folyadék és még ki tudja mi… Leglátványosabbnak a „Víz a tűzzel, tűz a vízzel” című kísérlet bizonyult, melynek vége egy robbanásszerűség lett.

Rápillantva az órára azonnal lefagyott a mosoly az arcokról.

Ideje menni.
Máris ennyi lenne az idő?

Csörömpölés, pakolás. Mindenki igyekszik haza. Baráti ölelések, néhány utolsó bohókás szó, s a terem teljesen kiürül.

Olyan szokatlan… csend, sehol egy gyermek. Az egész helység kong az ürességtől. Hirtelen hideg lett, a falról letekintő képek ijesztővé váltak, így hát végül én is felállok az asztaltól, elteszem a tollat és a füzetet, majd a többiek után távozok.

Kilépve az ajtón azonnal a következő gondolat ötlött fel bennem:

„Egy hét és újra itt!”

Nos, átgondolva ezeket, egyértelművé vált miért is szeretek ide, az Edison Klubba járni:

A jó társaság, a szórakozással teli percek és a legfőképpen a játékos tanulás miatt.

„Elmondok neked egyet-mást. Mindennap egyvalamit. Hogy megtarthasd a fejedben. Mert látod: minden ember annyit ér amennyit tud. Ha olyat is tud, amit más senkise akkor mindenkinél többet ér.”

Gárdonyi Géza

 

Edison Klub – Vers

Koppan, csattan, zizereg,
Nevet minden kisgyerek.
Szöget csapnak a fába,
Lyukat vájnak a rácsba.

Izgő-mozgó egy társaság,

Nem látszik rajtuk a fáradság.
Pedig van már egy órája,
Hogy bent vannak a szobában.

Megállás nélkül ténykednek,

Fejükben tervek születnek.
Egyenletek és ötletek,
Áramkörök tömkelege.

Okosak, találékonyak,
Elszántak, határozottak.
Fűrészelnek meg vagdosnak,
Elméletekkel harcolnak.

Kicsik, nagyok és nagyobbak.
A bölcsességek hatottak.
Az apró nép tudást keres.
Ez itt az alkotók terme,
Ide jár az okos elme.

Ha megkérdezed pénteken:
– Hova megyek, hova sietek?
Rejtélyesen azt felelem:
– Vár reám a tudás terme.

Cservenák Berill

 

 

Vélemény, hozzászólás?