Szerző: edisonkl_edisonk. Kategória: Esemény  |   
Home Share this by email. Share on Facebook! Tweet this! RSS 2.0 

Lezárult a természettudományos-műszaki program az Edison Klubban a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.

A program célja a pályázati kiírásnak megfelelően elsődlegesen a műszaki-természettudományos logikájú, gyakorlati tapasztalatokra építő gondolkodás és problémamegoldás fejlesztése. A programot alapvetően az Edison Klubban, mint alkotóműhelyben szerveztük meg. Itt rendelkezésre álltak kézi és gépi szerszámok, ha szükségesek voltak egy kísérlet előkészítéséhez, egyes eszközök alakításához.

A természettudományos jelleg abban nyilvánult meg, hogy a gyerekek a programban betervezett fizikai, kémiai kísérleteket elvégezték, megnézték, kérdéseket vetettek fel, önálló kísérleteket terveztek, és végeztek el.

A programban közreműködött Lugosiné Pál Ildikó klinikai szakpszichológus.

A tevékenységek az alábbi csoportokra oszthatók:

  • - Természettudományos kísérletek, műszaki jellegű feladatok: szerelések, kísérleti eszközök készítése
  • - Tanulmányi kirándulások
  • - Lazító foglalkozások
  • - Projektzáró

Jellemző volt, hogy kisebb csoportok alakultak az egyes témakörökben, és az tapasztalt jelenségeket megosztották társaikkal, akik kipróbálták, alkalmanként megpróbálták újraalkotni a kísérletet vagy az áramkört.

A természettudományos kísérletek során elsősorban fizikai jelenségeket vizsgáltunk. A kémia terén az elektrolízis, az alkohol égési folyamata és égéstermékei szerepeltek.

A főbb témakörök:

Gravitáció és mágnesség: az alapvető kísérleteket és megfigyeléseket elvégezték a gyerekek. Kérdés volt a mágneses vonzás és a gravitáció közötti hasonlóság vizsgálata is. A mágnesség a mágneses DARTS játék tervezésére és megvalósítására vezetett; a dárda mindig középre talál. Az ejtőernyős kísérletek jól szemléltették a gravitáció hatását, és a fékezési lehetőségeket.

Elektromosság: kiindulás a statikus elektromosság vizsgálata volt. Készítettünk műanyagcsőből vizsgáló eszközt, melyet tűre helyezve tudtunk forgatni. A befőttesüvegben elhelyezett alufólia darabok is szemléletesen mutatták a töltések megoszlását. Az egyszerű áramkörtől eljutottunk a tranzisztoros jelfogós vezérlő áramkörig. A vezérlések szerelésében közreműködött Szabados Laci is.

Gázok és folyadékok: A folyadékokkal, gázokkal végzett kísérletek legérdekesebb szakasza következett, amikor megérkezett a pályázat által biztosított kompresszor. A rakétahajtás szemléltetésére vízautók készültek, melyek időnként levegőhajtással működtek csak. A kézilabdapályán távolsági versenyek zajlottak.

Tanulmányi kirándulások

JAVIPA Nyomdaipari Kft., Békéscsaba

Modern nyomdát látunk, ahol elsősorban gyógyszerdobozokat készítettek. Az egyik tulajdonos szakszerű vezetésével folyamatában láthattuk a gyártást. Nagy élményt jelentett egyik 8. osztályos lánytanulónknak, aki nyomdaipari szakra jelentkezett.

Tudáskapu – Természettudományos Interaktív Tudástár – Szeged.

A kémiai kísérletek lenyűgözték a gyerekeket. Itt mindent meg lehetett fogni, tapasztalni. Mikroszkóp alatt figyelhettek meg több metszetet, a fizikai laboratóriumban több kísérletet láthattak, melyet az iskolában nem tudtunk bemutatni.

Táncsics Videostúdió, Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont, Orosháza

Professzionális videostúdiót láthattak a gyerekek. A darutól kezdve minden eszköz rendelkezésre áll a filmkészítéshez. A hangstúdióban már több együttes is készített felvételt. A stúdióvezető eljátszatott a gyerekekkel egy rövid jelenetet, amelyet film trükk segítségével szerkesztett meg.

A tanulmányi kirándulások hozadéka az utazás közben kialakult beszélgetések, barátkozások.

Lazító foglalkozások

A programban nem volt szükséges külön figyelmet szentelni ennek, mert az Edison Klub mindennapi gyakorlata a játék. Elsősorban (a saját gyártású) térbeli amőbajáték van kéznél, de van sakk és más logikai játék is. A térbeli amőbaversenyen az első öt helyezett oklevelet kapott.

A térbeli amőbaverseny helyezettjei:

  • I.            Kelemen Gergő
  • II.          Kukla Luca Sára
  • III.        Kónya Szabolcs Levente, Szluka András
  • IV.         Szabó-Nagy Ábel Botond
  • V.           Mansa Emese Mária

Az okleveleket Szabados László adta át, aki A hónap feltalálója! programot támogatja. Gratulálunk a helyezetteknek!

Június 22-én projektzáró ünnepségen mutatkoztak be a gyerekek szüleik és a meghívott vendégek előtt.

A program alatt és a projektzáró ünnepségen készült képeket megtekinthetik itt.

 

Murvai József
projektfelelős
az Edison Klub vezetője
az Edison Klub Tehetségpont képviselője

 

 

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

WP SlimStat