Az Edison Klubról

MI AZ EDISON KLUB CSORVÁSON?

Ebben a Kelet-magyarországi kisvárosban 1988 óta működő klub egy olyan hely, ahol alkotások születnek a gyermeki fantázia és álomvilágból. A klub célja a feltalálás, a kitalálás megtanítása, a kreativitás fejlesztése. A gyerekek elképzeléseiket, kitalálásaikat itt meg is valósítják. A klub egyébként nyitott műhely, ahol nem muszáj dolgozni, szabad ott lenni csak úgy is. Lehet beszélgetni, társas játékot játszani, segíteni a társaknak, vagy csak nézelődni. Szabad később érkezni és hamarabb elmenni.
A módszer? Leginkább a gyerekeket körülvevő környezet inspirálja őket, az ott meglátott problémahelyzetek adnak indítást. A Kreativitás és Innováció Európai Évében indítottuk „A hónap feltalálója” programot. míg idén „A hónap kísérletezője” program keretében is egy-egy általuk megfogalmazott kérdésre keresik, és találják meg a választ.
Milyen alkotások születnek? Néhány „találmány”: Táskatartó, szőlőszemező, elektromos madárijesztő, tűzoltókészülék-tartó átalakítása, elektromágneses tálca, kőmentes fűnyíró, és így tovább.

A régi edisonosok visszajárnak előadásokat tartani a gyerekeknek, bemutatni munkájukat. Így előadást tartott Murvai József Máté mérnök-informatikus, Szabó-Nagy Helga környezetvédelmi technikus, Szabados László a Pal-Robotics (Barcelona) mérnöke, Dr. Weiczner Roland a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi karának oktató-kutató orvosa.Számomra a legizgalmasabb feladat az Edison Klub működtetése. Sikerül-eelnyerni a gyerekek bizalmát? Milyen új gondolatokat fogalmaznak meg? Sikerül-e megérteni elgondolásaikat? A feladat megoldásához Thomas Gordon kommunikációs módszere nyújt segítséget. Az értő figyelem alkalmazása azt jelenti, hogy újrafogalmazom a tanítványom által mondottakat, hogy mindketten lássuk, megértettem-e őt? Ha kölcsönösen látjuk, hogy mindketten ugyanarról beszélünk, akkor már csak az elkészítés fázisában kell a kényes mozzanatokra ügyelni: a segítség csak olyan mértékű legyen, hogy önállóan tudjon tovább haladni és mindvégig sajátjának érezze munkáját. Így születhet meg egy új alkotás.

Erika Landau nyomán azt mondhatjuk, hogy nem a produktum lényeges, hanem a folyamat. A problémahelyzet felismerése, különböző megoldási lehetőségek keresése, a megfelelő kiválasztása és annak megvalósítása. Ennek a folyamatnak az ismerete teszi eredményessé a munkát és gördülékennyé a hétköznapokat a felnőtt élete során is, mert alkotó módon tud a problémahelyzetekhez viszonyulni.

Murvai József

az Edison Klub vezetője