NTP

 

 

Természettudományos-műszaki tehetséggondozó program
a Csorvási Gulyás Mihály Iskolában

A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése. A Nemzeti Tehetség Program elfogadásával az Országgyűlés 2008-2028 között, 20 évre kiemelt lehetőséget ad a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos és biztonságos segítésére.

Ennek a programnak keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő meghirdette az NTP-MTI-14 kódszámú, pályázati lehetőséget is. A Csorvási Gulyás Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Iskola az NTP-MTI-14-0123 kódszámú, Edison útjain tovább című nyertes pályázatot valósította meg az intézményben működő Edison Klubban Murvai József vezetésével 2015. április 11. és június 27. között.

A program a matematikai-, a természettudományos-és a műszaki-, informatikai kompetenciák, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítését tűzte ki a köznevelési intézményekben. A megpályázott tevékenységek megvalósítására tervezett 965 000 Ft-ot elnyerte az intézmény.

A program elemei: szakköri jellegű foglalkozások a tanév során, előadások, tanulmányi kirándulások, tábor jellegű hét a tanév befejezése után, és lezárásként projektzáró ünnepség. (Képgaléria a lap alján.)

Lugosiné Pál Ildikó klinikai szakpszichológus segítségével tájékozódtunk a tanulók képességeiről, és a fejlesztési lehetőségeikről. A szülők is tanácsokat kaphattak gyermekükkel kapcsolatban a számukra szervezett pszichológusi értekezleten.

A programban résztvevő 14 tanuló természettudományos kísérleteket végzett az elektrosztatika, az elektromosság, a vákuum és a nyomás, az optika és a kémia területén.

Az elektrosztatikus ágyú apró műanyagdarabokat lőtt ki, a Magdeburgi féltekéket a levegő nyomása szorította össze, csak úgy, mint a sörös palackot a felmelegítés és lehűtés során. A kerekekre szerelt vizes palack kompresszorral indítva nagy sebességre gyorsult fel a kézilabda pályán.

Május 21-én Dr. Laurinyecz Mihály plébános úr (Misi atya) irányításával részt vettünk a Fénystaféta programban. Az Orosházáról kapott jelzést sikerrel továbbítottuk a Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom tornya felé, ahol Szombat-Bodor Aranka és munkatársai észlelni tudták a katolikus templomunk tornyából küldött 50 mW-os teljesítményű, 532 nm hullámhosszúságú zöld lézer jelzésünket 21308,18 m távolságból. (A két templomtorony pontos távolsága.) Köszönet illeti Kammerer Tibor plébánosunkat, hogy távcsövekkel és szakmai útmutatásokkal segítette munkánkat, valamint Muszka Róbert asztalost, aki a toronyablak zsaluzatát megbontotta, hogy szabad kilátásunk legyen a célpontokra.

A mágneses mező vizsgálatakor szembetűnővé vált, hogy mi történik egy vezetőben, ha változik a mágneses mező a környezetében, vagy a vezető a mágneses mezőben elmozdul. A jelenségből levezethető a generátor működése, az elektromos áram termelése. Miután egy bicikli generátoron megszemléltük a jelenséget, kicsit nagyobb kivitelben, a Paksi Atomerőműben is megnéztük. A Tájékoztató és Látogatóközpontban megismerhettük az atomerőmű működését, környezeti hatásait. Az út végén egy tesztsor sikeres megoldása után ajándékokat kaptak a gyerekek. Az Atomenergetikai Múzeumban már több kézzel fogható látnivaló várta a csoportot. Miután a kiállított vitrinekben végignéztük az atomenergia felhasználásának műszaki emlékeit, a tanulóink örömmel vették birtokukba a reaktorfedél lecsavarozó gépet, hogy belekóstoljanak a reaktorszerelők munkájába. A hivatalos program után a Csorvásról elszármazott Laurinyecz család látta vendégül a csoportot 110 palacsintával.

Az atomerőmű-látogatásra velünk tartott Szabados László is, az Edison Klub alapító tagja, aki Barcelonában a PalRobotics emberszabású robotokat készítő cég fejlesztő mérnöke. Másnap délelőtt Laci tartott Edison Klub foglalkozást: Arduino programozás volt a téma.

Május 9-én tartotta előadását nálunk Dr. Weiczner Roland, az 1988-ban alakult Edison Klub egykori tagja, az SZTE ÁOK Anatómia tanszékének oktató-kutató orvosa, aki két éven keresztül tanított a mainz-iJohannes Gutenberg Egyetemen is. Az előadást követően átadta A hónap feltalálója! díjakat, amelyre az elmúlt tanévben Ő biztosította az anyagi forrást. A kötetlen beszélgetés feleségem, Murvai Józsefné süteményei és ízléses terítése mellett zajlott, amely során megtudtuk, hogy milyen kutatási témában adott be pályázatot Roland, milyen egy kutató élete, hogyan kell dokumentálni egy kísérletet, kutatást.

Június 23-án Kukla Imre, a Solargroup vezetője, az Edison Klub alapító tagja tartott napelem és napelemes rendszerek bemutatót. Bemutatta méréssel, hogy borús időben is képes villamos energiát termelni egy panel és az általuk telepített napelemes rendszerek a villamos hálózatba is visszatáplálnak, valamint az interneten keresztül menedzselhetőek.

A Projektzáró ünnepségen 30 érdeklődő szülő és támogató jelent meg. A gyerekek bemutatták kísérleteiket, majd az érdeklődők is kipróbálhatták eszközeinket.

Köszönetet mondok az iskolavezetőnek és az iskolatitkárnak, hogy a pályázat adminisztrációs lebonyolítását végezték, Kukla Zsoltnak a vákuumszivattyúért, Gergely Jánosnak villamos szerelési anyagokért, Szluka András gázszerelőnek a vákuumasztalhoz biztosított szerelvényekért, Kecskés Beáta tanárnőnek a fizikai kísérleti eszközökért és a kémiai kísérletekért.

Murvai József

programfelelős

az Edison Klub vezetője

a kiválóan akkreditált Edison Klub Tehetségpont képviselője